Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Saffransfläta med hasselnötsmassa

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Den krämiga nötmassan gör saffransflätan extra god!

Ingredienser

1 stor fläta eller två små
  • 1 1/2 dl russin
  • 25 g jäst
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1/2 g saffran (1 påse)
  • 1 krm salt
  • 1 dl strösocker eller vit sirap
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 7 1/2 dl vetemjöl eller vetemjöl fullkorn

Fyllning

  • 75 g smör
  • 100 g hasselnötsmassa
  • Pensling:
  • 1 ägg
  • pärlsocker
  • 1/2 dl hackade hasselnötter

Så här gör du

  1. Lägg russinen i en skål och häll på vatten så att det täcker. Ställ åt sidan.
  2. Smula jästen i en degbunke och häll över lite av mjölken. Rör tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt resten av mjölken och alla andra ingredienser. Kör degen i degblandare minst 15 minuter. Häll av vattnet från russinen och blanda ner dem. Täck degen med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 1 timme.
  4. Rör ihop smör och hasselnötsmassa.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i två bitar, eller gör en stor fläta. Kavla ut varje degbit till en rektangulär platta. Bred ut fyllningen på den mittersta delen av degplattans långsida. Skär degen på sidorna om fyllningen i sneda skåror. Fläta längden genom att lägga varannan flik över fyllningen. Skarvarna ska överlappa varandra så att flätan inte går upp under gräddningen.
  6. Lägg flätan/flätorna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader.
  7. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och hackade hasselnötter.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen 15-20 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.