Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Saffransbutterkaka med mazarinfyllning


Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Till jul känns det rätt att blanda saffran i degen och fylla butterkakan med kardemummasmör och mandelkräm.
 1 dl strösocker
 1 ägg
 2 msk vispgrädde
 några droppar grön hushållsfärg 1 ägg
 1 dl florsocker + 1/2-1 msk vatten


Ingredienser

8-10 bitar
  • 
25 g jäst för söta degar

  • 75 g smör

  • 2 dl mjölk

  • 1/2 g saffran

  • 1/2 dl strösocker

  • 1/4 tsk salt

  • 1 tsk nystötta kardemummakärnor

  • 1 ägg

  • cirka 7 dl vetemjöl


Fyllning 1:


  • 50 g rumsvarmt smör

  • 4 msk strösocker

  • 1 1/2 tsk nystötta kardemummakärnor


Fyllning 2:


  • 100 g riven mandelmassa

  • 1 finriven bittermandel


Så här gör du

  1. Smula jäst i en bunke. Smält smör, tillsätt mjölk och värm till finger­värme, 37 grader. Rör ut jästen i degspadet. Tillsätt saffran, socker, salt, kardemumma, ägg och drygt hälften av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under duk cirka 40 minuter.

  2. Gör fyllningarna. Rör ihop smör, socker och kardemumma. Blanda ingredienserna till fyllning nummer två och ställ i kylen så länge.

  3. Arbeta in resten av mjölet i degen. Ta upp degen på mjölat bord och knåda den lätt. Kavla ut den till en stor platta, cirka 30 × 45 centimeter.

  4. Bred på kardemummasmöret. Rulla ihop från långsidan och skär rullen i cirka 4 centimeter breda bitar. Ställ glest i en smord form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Låt jäsa under duk 30 minuter.

  5. Gör en ordentlig fördjupning mitt i varje bulle. Lägg i en klick mandelkräm. Pensla kakan noga med uppvispat ägg.

  6. Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i cirka 35 minuter. Sätt in en plåt över kakan om den verkar bli för mörk. Låt kakan svalna. Lossa försiktigt kanten innan den kallnat helt.

  7. Blanda florsocker och vatten, glasera den kalla kakan före servering.