Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Safffranskaka med lingon med hyvlad mandel !

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Roy Fares väldoftande saffranskaka skapar perfekt julstämning!

Ingredienser

1 saffranskaka
  • Mandelkaka
  • 20 g Smör smält
  • 0 ,5 g Saffran (1påse)
  • 120 g Strösocker (1 1/2dl)
  • 100 g smör rumstemperatur
  • 110 g ägg (2st) och 30 g Äggula (2st)
  • 170 g mandelmjöl
  • 5 g bakpulver (1tsk)

Topping

  • 45 g strösocker
  • 1 st vaniljstång
  • 100 g mandelmassa
  • 30 g hyvlad mandel (1dl)
  • 100 g lingonsylt (1dl)

Tillbehör

  • 500 g Grädde (5dl) Lättvispad

Så här gör du

  1. Topping: Blanda strösocker tillsammans med fröna av vaniljstången i en bunke. Riv i mandelmassa och blanda runt så att det är smuligt.
  2. Mandelkaka: Sätt ugnen på 170 grader. Smöra och mjöla en rund form med mandemjöl. Vill man kan man lägga bakplåtspapper i botten av formen. Smält 20 gram smör och blanda i saffran och ställ åt sidan, vispa strösocker och smör luftigt, vispa i ett ägg i taget och blanda ner mandelmjölet successivt.
  3. Avsluta med en slickepott och vänd ner bakpulver och blanda till en slät och fin smet. Fördela smeten i formen, klicka ut lingonsylt jämnt över kakan och toppa med mandelsmulor och hyvlad mandel. Grädda mitt i ugnen på 170 grader i 28-30 minuter.
  4. Ta ut kakan, låt svalna och servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.
1 kommentar om "Safffranskaka med lingon med hyvlad mandel !"
  • Lisbeth52
    Lisbeth52

    Roy Fares, du är min favoritbagare. Kanonrecept och kollar alltid på onsdagar när du bakar. /Lisbeth