Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rustika baguetter med rivet äpple och valnöt

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Baguette är ett franskt vitt matbröd och betyder liten käpp. Baguetter torkar fort ut och bör därför ätas inom ett dygn eller frysas in. Här har de gjorts på råg, valnötter och äpple.

Ingredienser

3 mindre baguetter
  • 15 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 1 dl valnötter
  • 1 msk solrosolja
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 äpple, litet rivet
  • 80 g rågmjöl (1 1/2 dl)
  • 300 g vetemjöl (5 dl)

Så här gör du

  1. Lös upp jästen i en bunke med kallt vatten. Tillsätt salt, rivet äpple, honung och valnötter.
  2. Blanda ner rågmjöl och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Tillsätt mer mjöl vid behov.
  3. Lägg degen i en bunke, plasta och låt stå i cirka 30-40 minuter i rumsvärme. Sätt sedan in degen i kylskåpet under natten, cirka 8-12 timmar.
  4. Ta ut degen. Stjälp upp och skär den i 3 bitar. Forma försiktigt degen till längder och vrid dem något varv. Lägg dem på ett bakplåtspapper under bakduk. Låt jäsa i cirka 20-30 minuter eller tills de jäst upp något. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en plåt.
  5. Strax före gräddning, pensla lite ljummet vatten över baguetterna. Ta ut den heta plåten och dra över baguetterna. Sätt direkt in dem i ugnen.
  6. Grädda i cirka 5 minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda i ytterligare cirka 12-15 minuter.
  7. Ta ut bröden och låt svalna på galler under bakduk.