Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rotfruktsgratäng – gott och enkelt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 48 st har redan röstat

Här är ett lättlagat recept på en krämig rotfruktsgratäng. Extra god blir gratängen om du väljer ekologiska grönsaker och mejeriprodukter som sedan toppas med en lagrad ost. Den här rätten passar finfint att äta med en sallad eller tillsammans med något grillat.

Ingredienser

4 portioner
  • 1 purjolök
  • 6 potatisar (mellanstorlek)
  • 1 palsternacka (gärna stor)
  • 2 morötter
  • 100 g rotselleri
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl riven ost
  • smör till stekning, salt och peppar
  • Ev en knippe persilja att klippa över gratängen när den är klar

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Ansa, skölj och skiva purjolöken. Fräs den i smör i en gryta eller tjockbottnad kastrull.
  2. Skala rotfrukterna och skiva dem i tunna skivor. För ner dem i grytan med purjolök.
  3. Tillsätt grädde, mjölk, salt och peppar och låt det småkoka tills grönsakerna börjar mjukna, cirka 15 minuter. Under tiden river du osten.
  4. Smörj en ugnsfast form och häll ner grönsakerna i den. Strö över osten och gratinera gratängen i cirka 25 minuter, eller till dess rotfrukterna är klara.