Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rostad rödbetssoppa

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

En mild och len soppa med mycket smak av timjan. Du kan också koka rödbetorna, men då får soppan en lite annorlunda smak.

Ingredienser

2 portioner
  • 4 stora rödbetor
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk kallpressad rapsolja
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 morot
  • 6 dl grönsaksbuljong
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • ett stänk vitvinsvinäger
  • salt
  • vitpeppar
  • Solroskesella:
  • 1 msk kallpressad rapsolja
  • 1/2 dl hackad persilja
  • 2 msk rostade solrosfrön
  • rivet skal av 1/2 citron
  • 2 dl kesella
  • Toppa med:
  • 1 msk färsk timjan
  • lite rivet citronskal

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala rödbetorna och skär dem i fjärdedelar. Rosta dem mjuka i ugnen, cirka 30 minuter. Låt svalna och hacka dem sedan fint.
  3. Hacka lök och vitlök och låt smälta i oljan på medelvärme tillsammans med timjan.
  4. Skala och riv moroten grovt och tillsätt den tillsammans med rödbetshacket.
  5. Tillsätt buljong, koka upp och låt sjuda i 20 minuter.
  6. Mixa ihop solrosfrön, persilja och rapsolja. Tillsätt rivet citronskal och kesella. Smaka av med salt och svartpeppar.
  7. Mixa soppan slät och tillsätt mat-lagningsgrädde.
  8. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Servera med solroskesella och toppa med färsk timjan och lite citronskal.