Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rostad lammytterfilé

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Denna goda huvudrätt blir något alldeles extra med en sås av apelsin och rosmarin.

Ingredienser

4 portioner
  • 2 lammytterfiléer, cirka 450 g
  • 1 msk provencalska örter, torkade
  • salt och peppar
  • 1 msk rapsolja (att marinera köttet i)
  • 25 g smör (att bryna köttet i)

Rotsakspytt

  • 200 g potatis
  • 200 g morot
  • 200 g palsternacka
  • 1-2 st rödlök
  • eventuellt vitlök
  • olivolja, salt och peppar

Apelsinsås

  • 1 schalottenlök
  • 3 dl vispgrädde
  • 1/2 grönsaksbuljongtärning
  • 1-2 msk apelsinmarmelad
  • salt och peppar

Garnering

  • apelsin, färsk rosmarin, eventuellt rosépeppar

Så här gör du

  1. Putsa lammfilén och krydda den. Låt stå och dra i 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 175 grader och skala dina rotsaker plus rödlöken.
  3. Blanda rotsaker i en plastpåse med en skvätt olivolja och eventuellt några delade vitlöksklyftor. Häll upp allt i en ugnsfast form eller långpanna. Rosta i mitten av ugnen.
  4. Bryn lammfiléerna i en stekpanna med en rejäl klick smör, men bara så att de får fin stekyta runtom. Sätt sedan in dem i mitten av ugnen (när rotsakerna har varit inne ungefär 20 minuter). Flytta ner rotsakspytten till nedre delen av ugnen.
  5. Stek köttet tills termometern visar 51 grader (högre för ett mer genomstekt kött) och gör under tiden i ordning såsen på den sky du fått över.
  6. Börja med att finhacka schalottenlök. Bryn löken försiktigt i skyn.
  7. Tillsätt vispgrädde och reducera såsen till önskad konsistens. Smaka av med apelsinmarme-lad, salt, peppar och eventuellt mer provensalska kryddor.
  8. Ta ut köttet och låt vila 7-8 minuter under smörpapper innan det skivas.
  9. Sila av såsen och servera (helst på varma tallrikar) gärna med några saftiga apelsinskivor och en kvist färsk rosmarin.