Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rökig vegochili, gemsallad & ostig bakpotatis

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Kakaopulver ger ett härligt smakdjup till den här rätten. Näringsmässigt är det rikt på mineralet koppar, som vi behöver för att hålla hud och hår starka och friska.

Recept ur “Supermat för familjen” av Jamie Oliver.

Ingredienser

8 portioner
  • 2 gula lökar
  • olivolja
  • 1 rågad tesked spiskumminfrön
  • 2 rågade tsk rökt paprikapulver
  • 2 tsk kakaopulver av hög kvalitet
  • 1 rågad msk jordnötssmör
  • 1–2 röda chilifrukter
  • 3 stora paprikor i olika färger
  • 2 sötpotatisar (à 300 g)
  • 1 knippa koriander (30 g)
  • 2 burkar (à 400 g) stora vita bönor
  • 2 burkar (à 400 g) plommontomater
  • 8 små bakpotatisar
  • 140 g cheddarost
  • 4 små gemsalladshuvuden
  • 8 msk naturell yoghurt

Så här gör du

  1. Ställ en stor stekgryta på medellåg värme och en grillpanna på hög värme. Tanken är att arbeta i omgångar och först halstra grönsakerna i grillpannan för att ge en rökig touch. Skala löken och skär den i 1 cm stora tärningar, halstra i pannan i 3 minuter och lägg sedan löken i grytan med 2 msk olja, spiskummin, paprikapulver, kakao och jordnötssmör. Rör om då och då.
  2. Skär chilin i 1 cm tjocka skivor och halstra dem medan paprikan grovhackas och sötpotatisen skärs i 2 cm stora bitar (skölj den bara och låt skalet vara kvar för extra näringsvärde). Halstra allt och lägg över i grytan allteftersom. Finhacka och tillsätt korianderstjälkarna.
  3. Sätt ugnen på 180°. Häll av bönorna i en sil över grytan så att spadet rinner ner och tippa sedan ner dem i grillpannan i ett jämnt lager – håll huvudet kallt och låt dem ligga utan att röra om tills de börjar brännas och spricka, tillsätt dem sedan till grönsakerna.
  4. Häll i tomaterna och krossa dem med en träslev. Rör om ordentligt, lägg på ett lock lite på glänt och låt stå i 1 timme, tills blandningen tjocknat. Rör om då och då. Skölj och pricka under tiden potatisen och ugnsbaka den i 1 timme, eller tills den är frasig på utsidan och fluffig inuti.
  5. Alldeles före servering, finhacka korianderbladen och rör ner dem i grytan. Smaka av med salt och peppar. Skär ett kryss i varje potatis, kläm till i bottnen så att de öppnar sig, riv osten och fördela den på potatisarna och pressa in den ordentligt. Plocka isär salladshuvudena och servera de ostiga potatisarna med varsin rejäl portion chili, några salladsblad och en klick yoghurt.