Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rödvinssås – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 10 st har redan röstat

Klassiker som passar bra till en köttbit. Schalottenlöken är lite mildare än vanlig gul lök och passar bättre i den här såsen.

Ingredienser

4 PORTIONER
  • 2 schalottenlökar
  • smör till stekning
  • 3 dl rödvin
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist timjan
  • 3 dl kalvfond
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk smör
  • salt
  • malen svartpeppar

Så här gör du

  1. Hacka schalottenlöken fint. Fräs löken i lite smör i en kastrull. Häll i rödvinet och lägg i lagerblad och timjan.
  2. Koka ner vätskan till hälften och tillsätt sedan kalvfonden. Om du använder koncentrerad fond på flaska, späd den enligt anvisningarna så att du får 3 deciliter buljongvätska. Låt såsen koka ihop ytterligare. Tillsätt vinäger.
  3. Montera såsen genom att vispa i smör.
  4. Smaka av med salt och peppar och sila såsen i en chinoise.