Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rödvinssås – enkelt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 73 st har redan röstat

Rödvinssås är en fantastisk sås som fungerar utmärkt till en god bit kött, eller varför inte till kyckling eller en krämig potatisgratäng.
Här är ett recept på en ganska tunn rödvinsås, eller rödvinssky om ni så vill, med kraftig pepparsmak. Precis som jag tycker en sås av den här karaktären ska vara.
Krångla inte till det – en rödvinssås ska inte vara mysig som en gräddsås – den ska vara enkel med kraftfulla tydliga smaker.

Ingredienser

4 portion
  • 2-3 st schalottenlökar
  • 2 st timjan kvistar
  • 2 st lagerblad
  • 3 dl rött vin
  • 3 dl kalvbuljong (hemmagjord eller koncentrerad som spädes med vatten till 3 dl)
  • 2 msk smör
  • 4 st vitpepparkorn

Så här gör du

  1. Hacka lök och häll i en kastrull tillsammans med vin, lagerblad, timjan och vitpepparkorn.
  2. Låt koka och reducera kraftigt. Vätskan ska nästan bli tjock. Stressa inte. Här koncentreras smaken.
  3. Tillsätt kalvfonden och koka upp igen.
  4. Montera med en klick smör så att konsistensen blir en aning simmig. Smaka av och salta om så önskas. Sila av.
  5. Klart (tips: minska eller öka mängden peppar för mer eller mindre kryddig sås).