Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rödvinsmarinerad oxragu med bönor

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

En mustig ragu som tillagas med mycket kärlek och omsorg. Eftersom ragun innehåller vita bönor behövs inget annat tillbehör än en sallad, och eventuellt ett gott bröd att doppa i såsen. Att servera riven parmesanost till grytan är också gott.

Ingredienser

6 portioner
  • 1 kg benfri högrev
  • cirka 150 g pancetta eller rökt sidfläsk
  • 2 peperoncino eller 2 krm chiliflakes
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 2 stjälkar selleri
  • olivolja
  • ½ flaska rödvin
  • 500 g passerade tomater
  • salt
  • 2 burkar stora vita bönor à 400 g

Marinad

  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 2 stjälkar selleri
  • 2 vitlöksklyftor
  • 8 svartpepparkorn
  • 1 tsk enbär
  • 1 msk timjan
  • 2 lagerblad
  • ½ flaska rött vin
  • cirka 2 dl vatten

Så här gör du

  1. Putsa högreven och skär det i kuber som mäter cirka 1 ½ centimeter.
  2. Gör marinaden: Skala morot och lök och skär i grova bitar. Skiva sellerin grovt. Hacka vitlöken. Lägg högrev och grönsaker i en bunke.
  3. Stöt peppar och enbär i en mortel. Tillsätt alla kryddor i bunken. Häll på vin och fyll på med vatten så att det täcker köttet. Blanda noga om. Låt köttet marinera i minst 6–8 timmar, men gärna över natten.
  4. När köttet är marinerat: Ta upp det ur marinaden. Kasta marinaden och grönsakerna.
  5. Skär pancettan i små tärningar och finhacka peperoncino/chiliflakes. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och fintärna moroten. Strimla sellerin.
  6. Stek pancetta och chili i olivolja i en gryta tills pancettan har fin färg och är knaprig. Tillsätt lök, vitlök, morot och selleri. Fräs tills grönsakerna är mjuka, i cirka 10 minuter.
  7. Höj värmen och lägg i högreven. Koka utan lock tills nästan all köttsky kokat bort. Häll på vinet och koka tills nästan all vätska kokat in.
  8. Häll på tomaterna och koka på svag värme under lock tills köttet är riktigt mört, i 1 ½–2 timmar. Späd med mer vatten under kokningen om såsen blir för tjock. Smaka av med salt.
  9. Skölj bönorna och låt rinna av. Blanda ner dem i grytan när 5 minuter av koktiden återstår. Späd eventuellt med mer vatten.