Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rödvinsgryta med fläskfile

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Mitt i veckan, alltså snart helg, och det firar vi med en god gryta med smak av rödvin.
Låt den puttra en bra stund på spisen och den blir godare, och ännu mustigare.

Ingredienser

4 portion

Grytan

  • 600 g Fläskfile i bitar
  • 1 dl Finhackad purjolök
  • 2 st grovhackad röd paprika
  • 2 st Hackade äpplen utan skal
  • 1 hackad färsk persilja
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 msk tomatpuré
  • 1,5 msk koncentrerad kalvfond
  • 4 dl Vatten
  • 3 dl rödvin
  • salt och svartpeppar efter smak
  • smör till stekningen

Tillbehör

  • kokt potatis

Så här gör du

  1. Lägg en klick smör i en gryta. Stek köttet ordentligt, nästan helt klart. Lägg efter en stund i purjolök, paprika, äpple, pure och kryddor. Spara några matskedar persilja till serveringen. Låt det fräsa och bli lite mjukt innan du häller på vatten, fond och vin.
  2. Låt allt samman puttra på låg värme i cirka 30 minuter, tills vätskan reducerats till hälften. Ju längre grytan puttrar ju mörare blir köttet och mer smak.
  3. Smaka av med salt och peppar och servera med kokt potatis, toppat med hackad persilja.