Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gryta med högrev – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 132 st har redan röstat

Visst är det trevligt med klassiskt långkok. Här är ett underbart enkelt och gott recept på köttgryta signerat kocken Tommy Myllymäki. Laga denna höstiga härliga rödvinsbräserade högrev och bjud in dina vänner på en trevlig middag!

Ingredienser

4 portioner
  • 800 g högrev
  • 200 g sidfläsk
  • 2 gula lökar, skalade och delade
  • 2 morötter, skalade och delade
  • 3 lagerblad
  • 1 msk plockade timjanblad
  • 1 flaska rödvin
  • vatten
  • 200 g champinjoner
  • 1 dl plockad bladpersilja
  • salt och peppar efter smak

Så här gör du

  1. Bryn köttet i smör!
  2. Lägg hela högrevsbiten i stor kastrull, tillsätt morot, lök, lagerblad och timjan.
  3. Häll på vin och fyll på med vatten så att det täcker och sjud på spisen i 4 timmar, lyft upp köttet och dela i 4 bitar.
  4. Sila spadet och reducera det tills cirka hälften återstår och använd det som sås.
  5. Tärna sidfläsket och dela champinjonerna i fyra delar, bryn hårt och lägg i såsen.
  6. Låt kött och sås koka ihop någon minut på medelvärme.
  7. Plocka timjanblad och skär persiljan i tunna strimlor, strö örterna på köttet och såsen.
  8. Servera med potatismos.
14 kommentarer om "Gryta med högrev – recept"
    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till HelenW

      Hej Helen!
      Nu förstod vi inte riktigt vad du menade. 🙂 Utveckla gärna så att vi kan hjälpa dig!

  • yvoell
    yvoell

    Hej!
    Ska det vara rökt eller rimmat sidfläsk, eller rentav natuellt?
    Hälsningar yvoell

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till yvoell

      Hej yvoell!
      Det blir väldigt gott med rökt eller naturellt sidfläsk.

      Bästa hälsningar
      Mitt Kök

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Percy

      Hej!

      Det ska absolut stekas först! Först vill vi be om ursäkt för sent svar och sedan för att det fallit bort i beskrivningen! Bryn köttet först.

      Tack för att du såg och påpekade detta. Det är uppmärksamma läsare som dig som gör Mittkök.se till en bättre matsajt 🙂

  • Fiddelie64
    Fiddelie64

    Varför svarar ingen ovan fråga? Detsamma undrar jag!!? Stekas, kryddning. Salt peppar. Dålig beskrivning på receptet kan jag tycka, svara gärna,

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Fiddelie64

      Hej! Vi ber verkligen om ursäkt för sent svar!
      Vi håller med om att det var en dålig beskrivning av receptet. En viktigt punkt hade försvunnit och det var att bryna köttet innan man lägger i de övriga ingredienserna. Receptet är nu uppdaterat och tusen tack för att du såg det här och hojtade till oss!

      Och vi kan verkligen rekommendera den här grytan – den smakar fantastiskt!

  • malinhedlund
    malinhedlund

    Hej, vad för rödvin ska man använda? Vilken karaktär på vinet passar bäst?

    • CB
      CB
      svar till malinhedlund

      Smakrikt,fråga personalen på Systembolaget.Tog Selvarossa 32228

  • Gunilla Ivert
    Gunilla Ivert

    Med alla dessa ingredienser påminner grytan mycket om Boeuf Bourguignon, som ju är något av det godaste man kan äta i hösttider. Lagar varje höst och fryser in. Rekommenderas varmt!

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Gunilla Ivert

      Hej Gunilla,
      Kul att du gillar grytan!

      Mvh,
      Beatrice