Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Röding med örthollandaise

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

När jag ser en röding tänker jag på våra somrar i stugan utanför Långsele och på sjöar och bäckar. På harr tänker jag också för det var det vi fiskade mest. Harren brukade stå och vila bakom en större sten i den strida forsen. Rödingen gör kanske detsamma? Den behöver väl också coola lite.

Ingredienser

4 personer

Röding:

  • 2 st röding, hela fiskar(à 300-400g)
  • olivolja, till pensling
  • salt och peppar
  • 1 st citron
  • 1 st dill, knippe

Örthollandaise:

  • 75 g smör
  • 3 st äggulor
  • 1,5 dl vispgrädde
  • citronsaft, från 1 citron
  • salt och peppar
  • färsk oregano eller kungsmynta
  • finskuren blast av färsk lök

Så här gör du

  1. Skär upp buken på fisken med en vass kniv och ta ur den (om det inte redan är gjort). Skölj den sedan noga under rinnande vatten.
  2. Pensla fisken med olivolja och salta och peppra den väl, även inuti. Dela citronen och gnid in fisken med citronhalvorna. Fyll buken med dillen.
  3. Lägg rödingarna som de är på uppvärmt grillgaller. Grilla dem på båda sidor i cirka 10 minuter eller tills köttet släpper från benen. Vänd dem bara en gång.
  4. Servera med nykokt färskpotatis och len örthollandaise. Kokta sockerärter och grillad lök är gott till.
  5. ÖRTHOLLANDAISESÅS: Lägg smöret i en kastrull (ej av aluminium). Tillsätt äggulorna och grädden.
  6. Sätt kastrullen i ett vattenbad och vispa tills såsen tjocknar.
  7. Häll citronsaften i kastrullen och smaka av med salt och peppar.
  8. Hacka örtkryddorna och blanda i dem allra sist tillsammans med den finskurna lökblasten.