Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ljummen rödbetssallad med ­fetaost – recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ugnsstekta rödbetor tillsammans med fetaost blir en härligt matig rödbetssallad. Toppa receptet med pinjenötter eller solrosfrön. Gott och lättlagat.

Ingredienser

8 portioner
  • 
1 1/2 kg färska rödbetor
  • 
2 msk rapsolja

  • 1 msk balsamvinäger
  • 
1 tsk flingsalt


Till salladen

  • 
3-4 msk rapsolja
  • 
2-3 msk balsamvinäger

  • 300 g fetaost

  • 100 g pinjenötter

  • 1 basilika

Så här gör du

  1. 
Skölj och skala rödbetorna. Lägg dem på en bit ugnsfolie. Ringla lite rapsolja och balsamvinäger över betorna. Salta lite.

  2. Vik ihop foliet till ett tätt paket. Slå in ytterligare en gång med ­folie. Lägg paketet på en ugnsplåt. Ställ in i ugnen på 175 grader. Beräkna 1-1 1/2 timme beroende på hur färska rödbetorna är.

  3. Känn på rödbetorna med en potatissticka efter en timme. Om de är väldigt hårda, kan det behövas 30 minuter till. Rödbetorna ska vara lite knapriga men inte för hårda.

  4. Låt rödbetorna svalna. Skär sedan i klyftor. Lägg betorna i en skål och blanda med rapsolja och balsamvinäger. Salta med lite flingsalt.

  5. När rödbetorna ska serveras, rostas pinjenötterna lätt i en torr stekpanna. Fetaosten kan smulas eller skäras i kuber. Toppa röd­betorna med fetaost, nyrostade pinjenötter och basilikablad.

  6. Ta gärna undan lite fetaost och nötter. Det ser trevligare ut om man fyller på efter hand.