Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rödbetsgravad lax med citronmajonnäs

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Laxen tar ett par dagar att göra, men är väl värd det! Lyxigt gott!

Ingredienser

4 portioner
  • 400 g lax i bit, gärna Salmalax eller motsvarande
  • 2 msk salt
  • 4 msk strösocker
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 rödbeta

Citronmajonnäs:

  • 1 ½ dl majonnäs
  • 1 citron, finrivet skal från hela och saften från halva

Till servering:

  • 4 kokta skalade rödbetor, skurna i klyftor
  • 100 g blandad sallad
  • dill
  • 1 citron, zest och klyftor
  • 2 avokado
  • flingsalt
  • peppar

Så här gör du

  1. Lägg laxen i en form med skinnsidan neråt. Blanda salt, socker, peppar och chili. Strö blandningen över laxen och även lite under laxen.
  2. Tvätta rödbetan ordentligt, skala den med en potatisskalare och skölj av den ordentligt. Riv rödbetan och lägg den på laxen.
  3. Låt stå i rumstemperatur i ett par timmar tills sockret börjar smälta. Lägg plast över och sätt in i kylen i ett dygn. Vänd laxen och låt den ligga i ytterligare ett dygn. Skiva laxen tunt.
  4. Blanda alla ingredienser till citronmajonnäsen. Lägg upp sallad på ett stort fat, lägg på skivor av laxen och servera med citronmajonnäs. Garnera med dill, citronzest och citronklyftor. Skär upp avokadon i klyftor och lägg på. Strö över flingsalt och peppar.
  5. Servera rödbetorna i en skål bredvid.