Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Risotto med svamp, salladslök & citron

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Frisk som en vårvind är denna vegetariska risotto.

Ingredienser

4 -6 personer
  • 4 dl avorioris
  • 1 stor gul lök
  • 2 stjälkar blekselleri
  • rivet skal av 2 citroner
  • 1 dl riven parmesan
  • 50 g smör
  • 1 dl vitt vin
  • drygt 1 l grönsaksbuljong
  • 250 g färska champinjoner
  • 1 knippe salladslök
  • olivolja till stekning
  • smör till stekning
  • salt & svartpeppar
  • 1 . Skölj selleristjälkarna och finhacka dem med den skalade löken. Skölj citronerna noga och skala och hacka sedan det yttersta skalet, zesten, poå den en citronen. Spara den andra. Se till att inte få med det vita.
  • 2 . Häll lite olja i botten av en tjockbottnad kastrull och fräs löken, sellerin och den finhackade zesten under omrörning tills de mjuknat en aning.
  • 3 . Ha den varma buljongen redo i en mindre kastrull vid sidan av.
  • 4 . Häll i riset och stek det genomskinligt tillsammans med grönsakerna.
  • 5 . Häll i vinet och låt det koka in. Sänk temperaturen till medelvärme.
  • 6 . Börja sedan sleva i buljongen, lite i taget under omrörning tills all buljong absorberats av riset och det har blivit krämigt.
  • 7 . Ansa salladslöken och snitta på längden. Skiva champinjonerna tunt. Riv zesten av den andra citronen. Stek allt i en sked smör.
  • 8 . Tillsätt smörklickar i risotton och till sist den rivna osten. Smaka av med salt och peppar. Tänk på att osten är ganska salt.
  • 9 . Lägg upp risotton på varma tallrikar och toppa med löken, svampen och zesten. Avsluta med lite extra riven ost och ett tag med pepparkvarnen.

Så här gör du