Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Risotto med champinjoner 
och gorgonzola

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

Servera gärna risotton som “primi piatti”, en förrätt.

Ingredienser

4 portioner
  • 250 g champinjoner, gärna skogs­champinjoner
  • 
2 vitlöksklyftor

  • 3/4 dl olivolja

  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 
flingsalt

  • nymald peppar

  • 8 dl vatten
  • 
2 tärningar hönsbuljong

  • 1 gul lök

  • 4 dl risottoris
  • 
2 dl vitt vin
  • 
2 msk smör
  • 
150 g gorgonzola

Så här gör du

  1. 
Skär champinjonerna i tjocka skivor. Skala och hacka vitlöken. Stek champinjoner och vitlök sakta i hälften av olivoljan. Blanda i persilja och krydda med salt och peppar.

  2. Koka upp vatten och buljong och håll varmt. Skala och hacka löken.

  3. Fräs löken i resten av olivoljan i en gryta utan att den tar färg. Tillsätt riset och låt det fräsa med under omrörning en liten stund. Häll på vinet och låt det nästan koka in.

  4. Häll på så mycket varm buljong att riset täcks och låt vätskan koka in. Fortsätt sedan att koka risotton på detta sätt: späd med lite buljong i taget och låt den koka in innan mer tillsätts. Rör om regelbundet. Koka tills riset är nätt och jämnt mjukt, cirka 20 minuter. Risotton ska vara krämig, men riskornen ska fortfarande ha en fast kärna i mitten.

  5. Ta risotton från värmen och blanda i svamp, smör och smulad ost. Smaka av med peppar och låt risotton vila under lock någon minut. Späd eventuellt med mer buljong, risotton ska vara krämig.
2 kommentarer om "Risotto med champinjoner 
och gorgonzola"
    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Tomas Montán

      Hej Tomas! Det hade blivit ett fel. Tack för att du uppmärksammade oss om detta. /Julia – webbredaktör Mitt kök.