Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ris & Belugalinser med Apelsinkött

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ris och bönor serveras ofta till olika typer av kött i södern, här är ris med fina belugalinser och kött från julbordet som fräschats upp med apelsin.

Ingredienser

4 portioner

Ris

  • 2 dl okokt långkornigt ris
  • 4 dl vatten
  • 1 nypa saffran eller gurkmeja

Belugalinser

  • 1 dl svarta belugalinser
  • 3 dl kycklingbuljong
  • 2 msk schalottenlök, hackad
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 1 nypa färska timjanblad

Apelsinkött

  • 400 g kött från revbensspjäll, kalkon eller anka
  • 4 msk grädd- eller rödvinssås
  • 1 msk apelsinmarmelad
  • 4 st apelsinklyftor

Så här gör du

  1. Koka upp vatten, salt och saffran, häll i riset, lägg på ett lock och stäng av värmen på plattan. Låt stå på plattan i 20 minuter. Fluffa med gaffel.
  2. Fräs lök och timjan med olivoljan några minuter utan att löken får färg. Rör ned linserna och låt dem bli varma i olivoljan. Tillsätt buljongen och låt sjuda utan lock i 20 - 30 minuter tills linserna sugit upp buljongen. Rör ned en klick smör, salta och peppra.
  3. Skär köttet av tillagade revbensspjäll, kalkon eller anka, blanda det med sås smaksatt med apelsinmarmelad. Servera med apelsinklyfta som kan pressas över köttet vid servering.