Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rawsallad med broccoli, spetskål och sojabönor

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

En hälsosam sallad fullproppad med nyttiga vitaminer och järn. Hemligheten bakom en riktigt god sallad med råa grönsaker ligger i att massera grönsakerna med en god olja och ett gott salt, det gör att det gröna blir lent och lätt i smaken.

Recept ur “The new green salad” av Therese Elgquist (Bonnier fakta). Boken hittar du bland annat på adlibris.

Ingredienser

4 portioner

Grön bas:

  • 1 broccolihuvud
  • 1 medelstor vit spetskål
  • 1 medelstor röd spetskål
  • 250 g gröna sojabönor
  • 2 avokador
  • 1 msk kallpressad sesamolja
  • 1 krm himalayasalt

Chili- och sesamvinägrett:

  • 1 röd chilifrukt
  • 1 ekologisk lime, zest + 2 msk
  • färskpressad limesaft
  • 2 msk kallpressad sesamolja
  • 1 tsk raw agavesirap
  • 1 msk raw äppelcidervinäger
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • himalayasalt

Topping:

  • 2 msk svarta sesamfrön
  • rödbetsgroddar (valfritt)
  • ½ dl rostade kokoschips (valfritt)

Så här gör du

  1. Ansa och bryt broccolin i mindre buketter, skär stammen i tunna skivor. Ansa och skär kålen i bitar. Massera broccoli och spetskål väl med sesamolja och salt. Låt stå.
  2. Tina sojabönorna. Skär avokadorna i skivor.
  3. Vinägrett: Dela, kärna ur och finhacka chilin. Vill du ha chilismaken men mindre hetta, ta även bort fröfästet. Blanda ihop ingredienserna till vinägretten och smaka av med salt.
  4. Vänd runt masserade grönsaker, sojabönor och avokado i en stor skål tillsammans med vinägretten. Strössla över sesamfrön, rödbetsgroddar och kokoschips.