Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ramen noodlesoup

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Efter att ha rest till Japan ett antal gånger har jag blivit frälst av deras matkultur.

Det är inte det lättaste att fånga alla smaker de använder sig av men jag har gjort mitt absolut bästa. Jag fick iden när jag var sjuk och ville ha soppa och tänkte “hey, lets try this!”.

Det här receptet är ett improviserat försök till att återskapa och trigga nostalgi i mina smaklökar.

Ingredienser

1 portion

I marinad till ca 1 kg kött

  • 1-2 dl honung
  • 1/2-1 dl japansk soya
  • 1-2 dl yakinikusås
  • 1 dl sesamolja
  • 2 dl vatten
  • salt
  • chilliflakes
  • 4-5 st hackade vitlökar

Garnering

  • purjolök
  • majs
  • bambuskott
  • böngroddar
  • ägg

Så här gör du

  1. Hej alla matglada! Jag improviserar väldigt mycket när jag lagar mat. Mängd på ingredienser kan variera men jag skriver ca sedan får du köra på magkänsla och vad du tycker smakar bra. Oh here it comes! Förberedelse: Skär upp och marinera köttet (fritt val men jag tog fläskytterfilé) i några timmar så det blir mört o tar upp smak. Kom ihåg att ju längre du marinerar köttet desto mer smak!
  2. Kött: Efter detta steker du köttet i marinaden tills det är klart. Se till att spara såsen som blir kvar i pannan av marinaden och köttsaften, häll inte bort den!
  3. Ägg: Under tiden kokar du så många ägg du vill ha i ca 9-10 minuter. Jag gillar när gulan är lite smågeggig men alla gillar olika, testa dig fram.
  4. Nudlar & Garnering: Koka sedan sist nudlar (ca 1 paket per person) med buljong/soppbas fläsksmak och lägg upp i en soppskål. Garnera sedan skålen på valfritt vis, jag valde att lägga små högar i en cirkel vilket är vanligt i Japan. Lägg sist på köttet och häll lite av såsen/marinaden från pannan över köttet.
  5. Efter: Efter detta kan du självklart välja att ha soya i din soppa om du vill ha lite saltare smak!
  6. Nyttigare alternativ: Vill du göra en hälsosammare version kan du byta ut de vanliga nudlarna mot algnudlar och använda en annan buljong (eventuellt hemmagjord) som soppbas. Sedan kan du ta fisk eller skaldjur istället för fläsk men glöm då inte att byta buljong till soppbasen! Även vegetarisk version är möjligt om du byter ut köttet mot Qourn eller tofu. Ett annat alternativ är att slänger i lite svamp, alger andra grönsaker. Sedan att du väljer en grönsksbuljong till soppbas!
  7. I hope you can enjoy!
Du kanske även gillar