Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Räk- & avokadosallad med färskpotatis, knaprigt grönt & krasse

Betyg: 1/5 Sätt ditt betyg

Istället för kaloririk majonnäs innehåller denna variant av den traditionella räkcocktailen naturell yoghurt – som ger massor av tarmvänliga bakterier – och avokado som ger en len och krämig sås.

Recept ur “Supermat för familjen” av Jamie Oliver.

Ingredienser

4 portioner
  • 350 g färska eller frysta skalade räkor
  • 800 g små färskpotatisar
  • 1 mogen avokado
  • 6 rågade msk naturell yoghurt
  • 2 citroner
  • ½ knippa basilika (15 g)
  • 1 gurka
  • 4 salladslökar
  • ½ isbergssalladshuvud
  • 200 g mogna körsbärstomater på kvist, i olika färger
  • 2 askar krasse
  • extra virgin olivolja
  • 200 g färska gröna ärter
  • 1 röd chilifrukt

Så här gör du

  1. Om frysta räkor används, låt dem tina i kylen över natten, eller lägg påsen i en skål med kallt vatten medan allt annat förbereds.
  2. Koka potatisen i en stor kastrull med saltat vatten i 15–20 minuter, tills den är genomkokt. Häll av och låt ånga av en stund. Mosa potatisen i en stor skål och ställ åt sidan. Skala och kärna ur avokadon medan potatisen kokar. Lägg fruktköttet i en mixer med yoghurt och saften av 1 citron. Plocka en liten näve små basilikablad och lägg dem i kallt vatten tills vidare, lägg resten av bladen i mixern och kör allting slätt. Smaka av med salt och peppar. Tunna ut såsen med en skvätt vatten om det behövs.
  3. Skala gurkan, halvera den på längden, skrapa ut det vattniga innanmätet och skär gurkan i tunna skivor. Ansa och skiva salladslöken tunt. Halvera isbergssalladen och skär den i tunna skivor. Kvarta tomaterna. Klipp krassen. Lägg allt i skålen med potatis och dressa med 1 msk olja och saften från den andra citronen. Smaka av och salta och peppra. Fördela salladen på tallrikar.
  4. Låt räkorna rinna av ordentligt, om det behövs, och vänd runt dem med 2 msk av såsen och de färska ärterna. Portionera ut dem och skeda elegant över resten av såsen. Skär chilin tunt och strö över så mycket som önskas. Dekorera med de små basilikabladen. Hugg in.