Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rågsiktsbullar med hasselnötter

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Härliga frukostbullar som man kan variera med torkad frukt eller kryddor. Den här degen behöver inte knådas utan rörs bara snabbt och enkelt ihop.

Ingredienser

8 små bröd
  • 4 dl vatten
  • 10 g färskjäst eller 2 tsk torrjäst
  • 600 g rågsikt (cirka 10 dl)
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 1 1/2 dl hasselnötter

Så här gör du

  1. Rör ut jästen i vatten. Blanda ner övriga ingredienser och rör tills allt blandats väl. Täck bunken med plast och ställ svalt i cirka 8-12 timmar.
  2. Mjöla bakbordet ordentligt. Stjälp upp degen. Dra ut degen till en rektangel cirka 15 x 30 cm. Vik ihop den på längden så att den blir cirka 7.5 x 30 cm. Håll inte på för mycket med degen, då blir den kladdig och svårare att forma.
  3. Skär degbitar och lägg dem på ett bakplåtspapper. Låt dem vila i cirka 20-30 minuter eller medan ugnen blir varm. Sätt ugnen på 275 grader och låt en plåt gå med i ugnen. Jag brukar använda en plåt med låg kant. Sätt gärna en ugnsfast form längst ner i ugnen för is eller vatten.
  4. Strax innan gräddning, strö lite mjöl över varje bulle.
  5. Ta ut den varma plåten och dra över bakplåtspappret med bullarna på den. Sätt in bröden och lägg några isbitar i formen längst ner. Låt bröden stå inne tills de fått fin färg, cirka 12-15 minuter. Ta ut bröden och låt dem svalna på ett galler.