Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rågkakor med fänkål

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Nybakat bröd är så gott och borde få avnjutas av alla.

Detta recept är mjölkfritt men kan göra med mjöl också, men ha då lite mindre mjöl.

Njut!

Ingredienser

4 portioner
  • 50 g jäst
  • 4 dl ljummet vatten
  • 4 dl havredryck
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk mortlad fänkål
  • 3 dl havregryn
  • 4 msk ljus ekologisk sirap
  • 13 dl rågsikt
  • 2 dl vetemjöl

Så här gör du

  1. Varm på vätskan så den är ljummen, smula jästen och blanda ut med vätskan. Häll i sirap, mortlad fänkål, salt och havregryn, blanda väl. Rör i rumsvarmt smör i klickar tillsammans med rågsikt. Låt gå i assistenten i 8 minuter. Låt jäsa i 50 minuter. Ta ut den färdig jästa degen, rulla ut den och del i 4-5 runda bullar. Lägg på bakplåtspapper och platta ut till runda bröd. Nagga med en gaffel så du får ett vackert mönster. Vill du kan du använda ett snapsglas och stansa ut ett hål i mitten. Sätt på ugnen på 220 grader, låt brödet jäsa i 25 minuter. Grädda bröden i 12-15 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna på ett galler.