Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rågbröd i långpanna

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 11 st har redan röstat

Det är praktiskt att baka bröd i långpanna. Rågbitarna blir jättegoda som frukostbröd eller att servera som komplement till en soppa.

Ingredienser

1 långpanna
  • 50 g jäst
  • 6 dl vatten, 37 grader
  • 1 dl mörk sirap
  • 2 tsk salt
  • 6 ½ dl rågmjöl
  • 8 ½ dl vetemjöl

Så här gör du

  1. Smula ner jästen i en degblandare. Häll på vatten, sirap och salt.
  2. Tillsätt rågmjölet och arbeta in vetemjölet, lite i taget, till en smidig deg. Arbeta degen i 4-5 minuter. Sätt plastfilm över bunken eller lägg på en bakduk. Låt jäsa i cirka 40 minuter.
  3. Sätt ugnen på 225 grader. Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord. Knåda ihop degen lätt och platta ut den i en långpanna med bakplåtspapper i botten. Låt jäsa i 20 minuter under bakduk.
  4. Markera bitar genom att skära med en vass kniv. Nagga lätt med gaffel på ovansidan.
  5. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter.
  6. Ta ut långpannan och flytta över hela bakplåtspappret till ett galler. Låt brödet svalna under bakduk.