Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rabarberpaj med mandelsmul

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

En somrig kompott av rabarber och jordgubbar med ett frasigt täcke med smak av mandel. En lite nyttigare, men ack så god, variant på den hederliga smulpajen! Serveras gärna med tillhörande vanilj- & kardemummakräm. Kommer vara en av mina klara favoriter i sommar!

Ingredienser

4 portion
  • 3-4 st rabarberstjälkar
  • 100 g jordgubbar
  • 1 tsk vaniljpulver
  • ev. lite flytande honung
  • 1/2 msk potatismjöl

Mandelsmul

  • 3 msk osötat mandelsmör
  • 1-2 msk kokosolja
  • 1,5 dl fiberhavregryn
  • 1/2 dl riven kokos
  • 1 msk flytande honung
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • mandelspån

Vanilj- & Kardemummakräm

  • 250 g lättkvarg
  • 2-3 tsk vaniljpulver
  • kardemumma
  • 1 tsk honung

Så här gör du

  1. Skölj och ansa rabarberna och jordgubbarna. dela rabarberna i ca 1 cm tjocka bitar och hacka jordgubbarna i mindre bitar. Blanda samman dem med potatismjölet, vaniljpulvret och lite honung och fördela sedan i en ugnsfast form.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mandelsmöret, kokosoljan (uppmjukad men inte flytande), honungen och vaniljpulvret till en slät kräm. Blanda sedan i havregrynen och kokosen tills du fått en bra smuldegskonsistens. Fördela degen över rabarberna och strö lite mandelspån på toppen. Grädda mitt i ugnen i ca 10-20 min beroende på om du använt portionsformar eller en stor pajform.
  3. Blanda ingredienserna till krämen med en elvisp. Vispa på högsta effekt tills kvargen blir fluffig. Om du har tid, och vill få en mer glassig karaktär, frys krämen i ca 15 min och vispa sedan upp den igen innan servering.