Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rabarberpaj med kardemummacrunch

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Här har jag satt ihop ett recept av det jag älskar, dvs. rabarber, mördeg och kardemummacrunch.

Supergod paj som passar såväl till fikat, desserten eller varför inte pickniken?

Tips! Jag gjorde mina i små pajformar med löstagbar botten. Väldigt smidigt och ger ett snyggt resultat.

Ingredienser

1 portion

Mördeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 1 st ägg
  • 1/2 dl florsocker
  • 2 tsk iskallt vatten

Rabarberfyllning

  • 700 g rabarber
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 st lime
  • 3 msk majsstärkelse

Rågchrunch med smak av kardemumma

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 dl rågflingor
  • 1 dl vetemjöl
  • 2-3 tsk kardemumma
  • 1 nypa flingsalt
  • florsocker till garnering

Så här gör du

  1. Börja med mördegen. Blanda mjöl och florsocker. Tillsätt smöret i små bitar och finfördela alltsammans med fingrarna.
  2. Tillsätt ägg och vatten. Arbeta ihop till en deg. Knåda dock inte för mycket, bara tills det blivit en deg.
  3. Tryck ut degen i en stor form med löstagbar kant, alternativt i små pajformar. Du bestämmer. Låt stå i kyl minst 40 min.
  4. Sätt ugnen på 200 grader. Skiva rabarbern i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg i en bunke tillsammans med 1 dl socker och saften av en lime. Låt stå medan degen är i kylen.
  5. Medan deg och rabarber vilar kan crunchet göras i ordning. Börja med att skära smöret i små kuber i en bunke. Tillsätt socker och mjöl. Blanda med händerna tills det blir som en massa med crunch. Det ska INTE var en deg, utan som kladdig musli. Tillsätt kardemumma och salt. Smaka på crunchet. Är du nöjd? Eller vill du ha i mer salt eller kardemumma? Kör- du väljer, din smak, din paj.
  6. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 12 min. Medan den är i ugnen kan du slå bort all vätska från rabarern och tillsätta ytterligare 1 dl socker och majsstärkelse. Rör om så att sockret fördelar sig väl runt rabarbern.
  7. Tag ut pajskalen från ugnen och fyll det med rabarber upp till kanten. Tillsätt därefter rågcrunchet över rabarbern. Det ska “svämma över” med crunch, så var inte blyg med det.
  8. Grädda i mitten av ugnen 20-25 min, eller tills pajen har fått färg. Låt svalna och sikta över florsocker över pajen.
  9. Servera med äkta vaniljglass eller vaniljsås. ÄT och NJUT!