Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rabarberpaj

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 8 st har redan röstat

Finns det någonting mer somrigt och härligt än en underbar rabarberpaj? Rabarbersaften som bildas kan användas som smaksättning till mousserande vin eller rosé.

Ingredienser

6 personer
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 200 g kylskåpskallt smör, skuret i tärningar
  • 1 stort kylskåpskallt ägg
  • 1 pajform 20x30 cm

Fyllning

  • 6 tjocka stjälkar rabarber (eller 12-16 späda stjälkar rabarber)
  • 1/2 dl socker
  • 200 g mandelmassa

Till pensling och garnering

  • 1 ägg
  • 3-4 msk strösocker
  • myntablad

Till servering

  • vaniljglass

Så här gör du

  1. Pajdegen: Mät upp vetemjöl, socker och smör, skuret i bitar i matberedare monterad med en kniv. Kör till smulig massa. Tillsätt ägget och kör till en smidig deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila kallt cirka 20 minuter.
  2. Ansa rabarbestjälkarna och skär varje stjälk i tre bitar, som får plats i formen.
  3. Dela den tjocka delen av stjälkarna längs med. Blanda rabarbern och sockret på ett fat.
  4. Riv mandelmassan grovt.
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Kavla ut degen till en fyrkant, 12-15 centimeter större än formen. Lägg degen i formen. Strö mandelmassan över pajens botten. Lägg på rabarbern utan saften som bildats. Vik över pajkanten och pensla den med uppvispat ägg. Strö sockret över kanten och fyllningen. Grädda pajen på ett galler i nedre delen av ugnen cirka 15 minuter. Låt svalna cirka 15 minuter.
  7. Garnera den med myntablad och servera med vaniljglass.