Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pumpapaj

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Förförande god paj som passar utmärkt till Halloween.

Ingredienser

10 bitar

Pajdeg

  • 2 ,5 dl vetemjöl
  • 1/2 dl vetegroddar (kan ersättas med samma mängd vetemjöl - det är mest för färgens skull)
  • 1/2 krm salt
  • 125 g kallt smör
  • 1 msk pressad citron
  • 3 msk kallt vatten

Fyllning

  • 5 dl pumpapuré (1/2-1 kg behövs)
  • 2 ägg
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 dl brun farin
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1/2 tsk malen kryddpeppar
  • 1/2 tsk malen kryddnejlika
  • 1 krm salt
  • 2 dl vispgrädde

Tillbehör

  • 3 dl vispad grädde, 2-3 msk finhackad syltad ingefära (finns på burk i matbutiker)

Så här gör du

  1. Hacka samman smör och mjöl för hand eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt salt, citronsaft och vatten och arbeta raskt ihop till en degklump. Låt vila i kylskåp 2 timmar.
  2. Kavla ut degen eller tryck ut den i en pajform (du får ett bättre resultat om du kavlar ut den). Låt formen vila i kylskåp i 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Häll några deciliter torkade ärtor eller bönor i pajskalet och förgrädda i nedre delen av ugnen i 10 minuter. Låt svalna och häll ur ärtorna. Ärtorna är inte nödvändiga men de är smidiga för att förhindra att pajskalet halkar ner längs kanten. Dessutom kan man återanvända dem.
  5. Skala och skär pumpan i tärningar. Koka den mjuk i en bottenskyla vatten och en liten nypa salt, det tar ca 10-15 minuter.
  6. Häll av vattnet och låt pumpan ånga av sig ordentligt.
  7. Mixa pumpan till en slät puré i matberedare eller med stavmixer. Använd bara 5 dl av purén, blir det över så kan du använda det till gnocchi eller som tillbehör till kött med en klick smör och lite salt och muskot i.
  8. Vispa ägg, strösocker och farin pösigt.
  9. Blanda ner kryddorna och saltet i pumpapurén.
  10. Vispa grädden lätt och rör ner i pumpapurén tillsammans med äggsmeten. Häll smeten i pajskalet.
  11. Grädda pajen i mitten av ugnen i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 175 och grädda i 40 minuter eller tills du kan sticka en provsticka i pajen och fyllningen inte kladdar.
  12. Servera pajen rumstempererad med siktat florsocker på och vispad grädde med syltad ingefära i som tillbehör.