Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pumpagnocchi med salvia & äpple

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Så här års känns det helt rätt att blanda pumpa i potatisgnocchi. Väldigt gott blir det dessutom!

Ingredienser

6 portioner
  • 400 g pumpa
  • 600 –700 g potatis av mjölig sort
  • 1 msk olivolja
  • 1 ⁄2 tsk salt
  • cirka 4 dl vetemjöl

Salviasmör

  • 100 g smör
  • 1 fintärnat äpple
  • cirka 30 färska salviablad

Till servering

  • salviasmör
  • nymald svartpeppar
  • pecorino eller parmesanost

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär pumpan i bitar. Skala potatisen och skär i bitar. Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olivolja. Rosta i mitten av ugnen tills allt är mjuk i cirka 20 minuter.
  2. Pressa den varma potatisen och pumpan genom en potatispress direkt i en bunke eller på mjölat bord. Krydda med salt och arbeta in mjölet, lite i taget, tills degen blir slät och fast. Exakt hur mycket mjöl som behövs beror på potatisen. Vira in degen i plastfolie och låt den vila i kylen i några timmar.
  3. Rulla ut degen på mjölat bord till fingertjocka längder. Skär längderna i 2 centimeter breda bitar. Tryck varje bit mot en gaffel. Lägg den färdiga gnocchin på lätt mjölat bord.
  4. Koka upp saltat vatten i en traktörpanna. Låt sedan gnocchin sjuda på svag värme i cirka 4 minuter. Koka den i omgångar. Rör försiktigt då och då så att klimparna inte fastnar i varandra. De är färdiga så snart de flyter upp till ytan.
  5. Lyft upp gnocchin med hålslev och låt dem rinna av väl.
  6. Salviasmör: Smält smör och blanda i äppeltärningar och salviablad. Låt fräsa ihop någon minut tills salvian är frasig.
  7. Servera gnocchin med salvia­ smöret och dra över några varv med pepparkvarnen. Toppa med nyriven pecorino eller parmesan.