Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pumpabröd

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ett perfekt tillbehör till soppa. Gör gärna en större sats, brödet går bra frysa in.

Ingredienser

2 bröd
  • 5 dl vatten
  • 12 g jäst
  • 150 g surdeg med fullkornsvete
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 2 msk brödsirap
  • 1 msk rapsolja
  • cirka 10+3 dl vetemjöl special
  • 300 g pumpa, riven och urkramad
  • 1 msk salt

Till pensling

  • 1 ägg

Till servering

  • smör

Så här gör du

  1. Häll vatten, jäst, surdeg, grahamsmjöl, sirap, olja och 10 deciliter vetemjöl lite i taget i degbunken till köksmaskinen. Arbeta med degkrok i cirka 10 minuter.
  2. Tillsätt riven och urkramad pumpa, cirka 3 deciliter vetemjöl och salt. Arbeta degen kraftigt i 5 minuter tills den släpper kanten på degbunken. Låt degen jäsa under bakduk, cirka 2 timmar eller under natten i kylen, i en oljad plastlåda med lock.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda smidig. Dela degen i två bitar och forma till limpor. Lägg dem i korgar mjölade med grahamsmjöl. Låt jäsa 20 minuter under bakduk. Vänd upp brödet på klädd plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa under bakduk i ytterligare 10 minuter. Snitta bröden med rakblad eller en vass kniv.
  4. Sätt in plåten i nedre delen av ugnen vid 250 grader. Sänk temperaturen direkt till 175 grader. Grädda i cirka 40 minuter. Låt bröden svalna på bakgaller.
  5. Skär upp brödet i skivor och servera till en god soppa.