Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pulled älgstek med pepparsås & rotfrukter

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Långpeppar ger såsen en lätt doft av läder och rök, som matchar älgköttet perfekt. En underbar rätt som passar perfekt både till helgmiddagen, när du får besök eller varför inte på nyårsmenyn? Köttet kräver sin tid i ugnen men inte så stor arbetsinsats.

Ingredienser

8 portioner
  • 1 1 ⁄2 kg älgstek eller bog
  • salt & malen svartpeppar
  • smör, till stekning
  • 2 gula lökar
  • 5 krossade enbär
  • 2 lagerblad
  • 3 dl ljust öl
  • 1 ⁄2 dl svartvinbärssaft, outspädd 3 dl vatten
  • 2 msk rapsolja 2 msk soja

Glaze

  • 2 msk flytande honung
  • 2 msk soja
  • 1 msk rapsolja

Ugnsrostade rotfrukter

  • 4 morötter
  • 2 palsternackor
  • 2 gulbetor
  • 2 potatisar
  • 1 rödlök
  • 2-3 msk rapsolja 1 tsk salt

Långpepparsås

  • 4 msk hackad lök
  • 1 msk smör
  • 5-6 dl av skyn från älgsteken
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 tsk honung
  • 1 msk soja
  • 4-5 långpepparfrukter
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk vetemjöl
  • salt & peppar

Rårörda lingon

  • 200 g lingon
  • 1 dl strösocker

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Salta och peppra köttet. Stek köttet runt om i smör och lägg det i en ugnsfast form.
  3. Dela lökarna i klyftor och lägg i formen. lägg på enbär, lagerblad och häll på ölen, oljan, saften, vattnet och sojan. Täck formen med dubbelt lager aluminiumfolie.
  4. Sätt in mitt i ugnen cirka 5-6 timmar. Köttet är färdigt när det känns riktigt mört och går lätt att dra isär. Blanda ihop glazen och pensla köttet.
  5. Ugnsrostade rotfrukter: Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Skala alla rotfrukter (om det behövs) och skär i klyftor eller bitar. Skala rödlöken och skär i klyftor. lägg rotfrukterna på en plåt, ringla över oljan och vänd runt rotfrukterna i oljan. Sätt in plåten mitt i ugnen i 10 minuter.
  7. Ta ut plåten, lägg på rödlöksklyftorna och vänd runt rotfrukterna och sätt in ytterligare i cirka 10-15 minuter. Strö över salt.
  8. Långpepparsås: Fräs löken i smöret. Tillsätt alla ingredienser utom vetemjöl och grädde.
  9. koka ner tills två tredjedelar kvarstår, häll på grädden och red av med vetemjöl utrört i lite kallt vatten.
  10. Smaka av med salt och peppar. Sila av.
  11. Rårörda lingon: Häll lingonen i en stor bunke och häll på sockret. Rör tills sockret smält. Om du använder frysta bär tar du ut dem kvällen före och häller på sockret. Plasta in bunken och låt stå i rumstemperatur över natten. Rör sedan tills sockret smält.
  12. Servera älgköttet med de rostade rotfrukterna, långpepparsåsen och rårörda lingon.