Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Prästostpaj med spenat & ädelost

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 9 st har redan röstat

En supergod paj fylld med härliga primörer som livar upp på buffébordet. Den som vill kan förgrädda pajskalet i 225 grader i cirka 15 minuter.

Ingredienser

8 bufféportioner
  • 1 form med hög löstagbar kant, cirka 23 centimeter i diameter
  • 1 ark aluminiumfolie + msk rumsvarmt smör

Pajdeg:

  • 5 dl vetemjöl
  • 225 g smör, kylskåpskallt
  • 1 ägg, kylskåpskallt
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning:

  • 1 stor purjolök
  • 2–3 msk olivolja
  • cirka 300 g färsk bladspenat
  • 2 burkar ricotta à 250 g
  • 3 ägg
  • 150 g riven prästost
  • 3 dl grädde
  • salt
  • peppar
  • 50 g ädelost

Sparrissallad:

  • 250 g sparris, nykokt eller grillad
  • 2–3 dl blandade sallatsblad
  • 2 msk olivolja
  • flingsalt

Så här gör du

  1. Pajdeg: Mät upp mjöl och tärnat smör i en matberedare. Kör till en smulig massa. Blanda i ägget och vattnet under maskinens gång och kör till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i pajformen, cirka 24 centimeter i diameter, så att den täcker botten och kanten. Ställ kallt.
  2. Fyllning: Ansa, snitta, skölj och skär purjolöken i tunna skivor. Fräs den i hälften av oljan i en stor panna i cirka 1 minut. Ta upp löken på en tallrik.
  3. Hetta upp resten av oljan i pannan. Lägg i spenaten. Ta pannan från värmen och rör om tills spenaten blir mjuk i cirka 3 minuter. Låt kallna och krama ur vätskan. Hacka spenaten grovt. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Lägg ricottaosten i en bunke. Blanda i äggen, ett i taget. Blanda i osten och grädden, cirka 1 dl i taget. Häll i purjolöken och spenaten. Smaka av med salt och peppar och häll i pajen. Lägg i grovsmulad ädelost.
  5. Täck pajen med smörad aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader och grädda i 40–50 minuter eller tills pajen är genomgräddad och fått fin färg.
  6. Låt pajen vila i minst 30 minuter.
  7. Blanda sparris och sallatsblad. Ringla över oljan. Salta.
  8. Toppa pajen med sparrissalladen.