Portergryta

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

En mustig gryta med nötkött, som inte behöver brynas.

Ingredienser

6 portioner
  • cirka 1 kg fransyska
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 50 porter
  • 1 1/2 dl koncentrerad svartvinbärssaft
  • 1/2 dl kinesisk soja
  • 1/2 dl kalvfond
  • 6 enbär
  • 10 svartpepparkorn
  • 1 +2 morötter
  • 2 dl grädde
  • 2 msk vetemjöl
  • salt, peppar

Garnera med

  • persilja

Servera med

  • kokt potatis

Så här gör du

  1. Putsa och skär köttet i kuber, cirka 3 × 3 × 3 centimeter. Skala och klyfta lökarna, skala och skiva vitlöken. Skala och skär morötterna i skivor.
  2. Lägg saft, soja, kalvfond, enbär, svartpeppar och en skivad morot i en stor gryta och låt koka 5 minuter.
  3. Lägg ner köttet, lite i taget, så att buljongen kokar hela tiden. Rör om och låt köttet sjuda under lock, cirka 1 timme. Känn efter att köttet är mört.
  4. Vispa samman grädde och mjöl till en redning och rör ner i buljongen. Tillsätt resten av morotskivorna och låt koka 5 minuter under ­omrörning. Smaka av med salt och peppar. ­Servera med kokt potatis.