Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pommes Anna – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 20 st har redan röstat

Recept på klassisk potatiskaka. Bäst blir den om du skivar potatisen tunt. Perfekt till en bit kött, på buffé eller som den är.

Receptet sägs vara skapat av franske kocken Adolf Dugléré på restaurangen Café Anglais i Paris. Rätten fick sitt namn efter skådespelerskan Anna Deslions som på 1880-talet ofta gästade Duglérés restaurang.

Läs också: Så gör du en krämig potatiskaka

Ingredienser

4 personer
  • 1 kg potatis (fast sort)
  • 250 g smör
  • salt
  • nymald svartpeppar
  • Ev några färska kvistar timjan

Så här gör du

  1. Skala och skiva potatisen tunt. Lägg den i ett durkslag och skölj den ordentligt. Låt sedan potatisskivorna ligga och rinna av på en kökshandduk.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret och smörj en ugnsfast, tjockbottnad form, gärna en gjutjärnsform om du har. Använd riktigt med smör.
  3. Lägg potatisskivorna omlott lager för lager i ugnsformen. Lägg dem gärna i en cirkel så blir det extra fint. Pensla varje lager med smält smör och krydda med salt och peppar.
  4. Täck formen med ett lock eller smörpapper och grädda i ugnen 45-55 minuter. Testa med en gaffel eller potatissticka för att se att potatisen är mjuk och klar.