Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pommes á la sévillane (smörbräserade äpplen med apelsinsås)

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

  • 6 oskalade, fasta ät- eller matäpplen
  • en skål med 2 l vatten och 2 msk pressad citron
  • en eldfast form med lock, så stor att den rymmer äpplena i ett lager
  • 50 g smör
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 dl torrt vitt vin eller torr vit vermouth
  • 1 dl vatten
  • 2 msk konjak
  • ett runt smörpapper, som precis passar formen
  • 2-3 vackert orangegula ­apelsiner
  • en potatisskalare
  • 6 krutonger (runda vita brödskivor stekta i klarat smör)
  • ett serveringsfat
  • en hålslev
  • 1 dl svartvinbärsgelé
  • 3 msk konjak
  • 3 1/2-4 1/2 dl tjock grädde

Så här gör du

  1. Förvärm ugnen till 165 grader.
  2. Skala och kärna ur äpplena och lägg dem i det sur­gjorda vattnet.
  3. Smöra formen med hälften av smöret. Låt äpplena rinna av och ställ dem upprätt i formen. Sockra dem och lägg en tesked smör i varje äpple. Häll vatten, vin och konjak runt äpplena. Täck med det rundklippta smörpappret. Sjud upp det hela på spisen, lägg på lock och sätt in i den undre tredjedelen av den förvärmda ugnen. Grädda i 20-25 minuter. Det är viktigt att vätskan inte mer än nätt och jämnt sjuder. Annars spricker äpplena lätt. När man lätt kan sticka in en kniv i äpplena, är de färdiga. Se noga till att de inte får koka för länge.
  4. Skala apelsinerna med potatisskalaren medan äpplena kokar. Skär skalen i strimlor som är cirka 3 millimeter breda och 5 centi­meter långa. Sjud dem i 10-12 ­minuter i vatten så att de blir mjuka. Sila upp, skölj i kallt vatten och torka dem på hushållspapper.
  5. Även krutongerna kan göras i ordning medan äpplena kokar (se recept till höger). Lägg ut dem på serveringsfatet. När äpplena är färdiga, lägger man ett äpple på varje krutong.
  6. Vispa ner gelén i den vätska, som äpplena kokat i. Koka ihop den över stark värme, tills den är så tjock att den täcker en sked tunt. Rör i konjaken och det kokta apelsinskalet och låt det hela sjuda ett ögonblick. Skeda såsen med apelsinskalstrimlorna över äpplena.
  7. Servera äpplena heta, varma eller kalla och bjud grädde till separat.