Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Poke med lime- & sojamarinerad lax

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Poke bowl är en enkel rätt – både att laga och att älska. Här är en variant med bland annat lax, sushiris och cashewnötter.

Ingredienser

4 portioner
  • 300 g färsk lax (välj fröya- eller salmalax för bäst resultat)
  • 2 msk japansk soja
  • 2 msk sesamolja
  • 2 msk limejuice
  • ½ dl rostade sesamfrön, blanda gärna svarta och vita
  • 1 dl rättika
  • 100 g sockerärtor
  • 10 rädisor
  • 3 dl kokt sushiris
  • 4 msk sjögrässallad (finns till exempel i asiatiska butiker)
  • 2 dl cashewnötter, osaltade
  • 100 g enokisvamp (finns till exempel i asiatiska butiker)

Miri:

  • ½ dl vatten
  • ½ msk salt
  • 75 g socker
  • 1 dl risvinäger
  • ½ citron, saften

Misomajonnäs:

  • 2 dl majonnäs
  • 1 msk misopasta

Till garnering:

  • 4 noriblad (finns till exempel i asiatiska butiker)

Så här gör du

  1. Miri: Blanda ingredienserna och värm försiktigt upp på spisen. Låt svalna något.
  2. Tärna laxen i 1 centimeter stora kuber och blanda fisken med soja, limejuice, sesamolja och cirka hälften av sesamfröna. Låt marinera i cirka fem minuter.
  3. Svarva eller strimla rättikan smalt. Strimla också sockerärtorna och skiva rädisorna tunt på mandolin eller rivjärn.
  4. Smaksätt det kokta sushiriset med mirin och fördela sedan i skålar eller djupa tallrikar.
  5. Misomajonnäs: Blanda majonnäsen med misopastan (finns att köpa färdig i butik).
  6. Fördela ut rättika, sockerärtor, rädisor, sjögrässallad och cashewnötter i små högar över riset i skålarna och lägg på enokisvamp.
  7. Placera ut den marinerade laxen, och spritsa eller klicka i misomajonnäsen vid sidan av laxen.
  8. Riv isär noribladen och fördela över portionerna och och toppa med resten av sesamfröna.