Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Plommonspäckad fläskkarré

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Hederlig och gammaldags mat. Gör gärna lite extra. Den är nästan ännu godare dagen efter/ Monika Ahlberg

Ingredienser

6 person(er)
  • 1,5 kg benfri fläskkarré
  • 12 st kärnfria plommon
  • salt och peppar
  • 1 tsk malen ingefära
  • 6 st små äpplen

Sås:

  • 7 dl sky plus
  • 0,5 dl vatten
  • 1 st köttbuljongtärning
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl matlagningsgrädde

Till servering:

  • kokt potatis
  • äppelmos
  • gelé
  • inlagd gurka

Så här gör du

  1. Skär små snitt, cirka 1 1/2-2 cm djupa lite här och var över karrén. Halvera plommonen och stoppa in dem i hålen. Salta, peppra och strö över ingefäran.
  2. Stick in en termometer i den jockaste delen av karrén. Lägg en i en ugnsfast form och sätt n den i nedre delen av ugnen på 175 grader. Stek tills termometern visar 83-85 grader. Det tar cirka 1 1/2-2 timmar. Låt äpplena steka med den sista halvtimmen. Skär ett kryss i dem och lägg dem runt steken.
  3. Ta ut steken och låt den vila i cirka 10 minuter. Linda eventuellt in den lätt i foliepapper.
  4. Vispa ur formen med vattnet och mät upp skyn. Lägg den i en kastrull. Tillsätt en buljongtärning och låt koka upp under vispning. Rör ut mjölet i lite vatten. Vispa ner redningen och låt koka i 2-3 minuter. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar.
  5. Skär steken i skivor och servera med sås, potatis, äpplen och äppelmos, gelé och inlagd gurka.