Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Plommonpaj – enkelt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 15 st har redan röstat

Prova denna underbara paj på plommon med smaker som mandel och vanilj.

Ingredienser

6 bitar
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1/2 citron, skalet
  • 150 g smör, kallt
  • 1 äggula

Fyllning

  • 200 g riven mandelmassa
  • 1/2 citron, skalet
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 1 äggvita
  • ca 12 stora plommon, knappt 1 kg

Till servering

  • lätt vispad grädde

Så här gör du

  1. Smöra en stor pajform med löstagbar botten, ca 26-27 cm i diameter. Hacka samman mjöl, vaniljsocker, citronskal och kallt smör i skivor. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg.
  2. Tryck ut degen i pajformen. Nagga den med en gaffel och ställ den i kyl 1/2 timme.
  3. Riv mandelmassan och rör samman den med citronskal, smör och äggvita. Bred ut fyllningen i botten på pajen. Halvera och kärna ur plommonen. Täck botten med plommonhalvor, lägg dem med snittytan ner. Grädda pajen på 225° i ca 20-25 minuter. Servera ljummen med grädde.