Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Plättar med körsbär och kardemumma

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg
Plättar med körsbär och kardemumma
Annika Broman

Plättar som givetvis kan göras som pannkakor istället.

Ingredienser

20 plättar
  • 2 dl vetemjöl
  • nypa salt
  • 3,5 dl standardmjölk
  • 1 st ägg
  • 1,5 msk nymalen kardemumma
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 msk smält smör
  • 200 g bigarråer, klarbär eller körsbär

Till servering:

  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraiche
  • florsocker, om så önskas

Så här gör du

  1. Vispa ägget i en bunke. Tillsätt 1 dl av mjölken samt mjöl, salt, kardemumma och vaniljsocker. Vispa till en slät smet och tillsätt därefter resten av mjölken samt det smälta smöret. Vispa noga och ställ sedan plättsmeten åt sidan, gärna i 1–2 timmar.
  2. Skölj och kärna ur bären. Skär dem på mitten eller i ännu mindre bitar. Hetta upp ett plättlagg med smör i varje rundel. Lägg i lite bär i varje rundel och häll på lite av plättsmeten. Grädda i cirka 2 minuter på varje sida eller tills plättarna fått fin färg.
  3. Vispa grädden fast och rör sedan ner crème fraichen. Servera till de nygräddade plättarna, gärna med lite florsocker på toppen.
Du kanske även gillar