Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pizzadeg

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Alla recept på pizzadeg är lika enkla och lika goda det är bara dom för små tricksen du ska lära dig. Durumvete är ett bra knep och det andra förgrilla alltid pizzadegen 5 minuter i ugnen på 250 grader eller på grillen så degen får sätta sig lite.

Ingredienser

4 portioner
  • 400 g vetemjöl
  • 200 g durumvete
  • 1 tsk salt
  • 1½ tsk torrjäst
  • 4 msk olivolja
  • 4 dl kallvatten

Så här gör du

  1. Blanda ihop mjöl, salt och jäst i en stor bunke. En matbererdare är en bra hjälp, men det går alldeles utmärkt att göra allt för hand.
  2. Blanda ner oljan och det kalla vattnet tills allt mjöl har absorberats. Det brukar ta mellan 5 och 10 minuter. Degen är klar när den fortfarande löst klistrar fast sig i botten, men inte på kanterna.
  3. Mjöla in händerna och en skärbräda och plocka ut degklumpen och gör den till en boll.
  4. Dela bollen med en degskrapa till 6 lika stora bitar. Gör varje bit till en boll.
  5. Häll lite olja i en skål och låt bollarna en i sänder få rulla runt i skålen innan de hamnar i varsin plastpåse.
  6. Nu bör degen få vila i ett kylskåp, gärna över natten. När det är dags att göra pizza då skall degen ut ur kylen 2 timmar innan.
  7. Degen håller upp till 3 dygn i kylskåp. Vill du spara dem längre, då kan du stoppa påsarna i frysen, där håller de upp till 3 månader. Om du har frysta degbollar, då skall du stoppa dem i kylskåpet dagen innan du skall använda dem, så de får tina i lugn och ro. Att tina dem i mikrovågsugn är inte att rekommendera. Gällande val av mjöl så använder pizzarestauranger gärna durumvete, både i själva degen och vid utbakningen.