Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pizza med kärlek

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg
Pizza med kärlek
Michael Hoffman

Den godaste pizzan man kan äta är den man gör själv, med kärlek, omtanke och bra råvaror. Men hur gör man egentligen en riktigt bra pizza hemma, utan tillgång till pizzaugn eller vedeldad spis? Svaret får du här.

Hemligheten till att lyckas med pizzan hemma är att göra som pizzabagarna, baka av pizzan på värme redan från början, alltså baka ut pizzan på varma plåtar, baksten eller i stekpanna. På så sätt börjar pizzan bakas av med ens du lägger degen på plåten och då får du en riktigt frasig och spröd botten, precis som på pizzerian. Bakar man av på kall plåt måste ugnen först värma plåten innan pizzan bakas av och då blir pizzan degig och vattnig.

Jag gör alltid mina pizzor på kalljäst surdegsgrund som får jäsa under minst 24 timmar, gärna längre. Saknar du tid eller tålamod till det går det givetvis även att baka sin pizza på en jästbaserad deg, båda varianterna finns med nedan.

Ingredienser

1 portion

Surdegsgrund

  • 300 g surdeg
  • 1 kg ekologiskt vetemjöl
  • 3 dl ljust öl
  • 4.5 dl rumstempererat vatten
  • 30 g salt

Deg med jäst

  • 50 g jäst
  • 50 cl ljust öl
  • 1 dl olivolja
  • 500 g ekologiskt vetemjöl
  • 450 g durumvetemjöl
  • 2 tsk salt

Tomatsås

  • 1 burk krossade tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • ½ msk kalvfond
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • torkad basilika
  • salt

Så här gör du

  1. Deg med jäst: Lägg jästen i en bunke, hel eller smulad, det spelar ingen roll. Väg upp mjölet och häll i degbunken. Häll ölen i en kastrull tillsammans med olivoljan och värm upp till 40grader. Slå ölen över jästen och mjölet och tillsätt saltet. Sätt igång degblandaren på låg hastighet och arbeta degen i minst 15 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i sex eller tre lika stora bitar (beroende på om du vill göra runda eller stora pizzor). Arbeta upp degen till runda "bollar" och låt jäsa till dubbel storlek.
  2. Surdeg: Mät upp hälften av mjölet i en bunke. Ta i övriga ingredienser och blanda om med en träslev. Ta i resterande mjöl och arbeta ihop ett par varv. Degen behöver inte gå ihop ordentligt utan det räcker om den blandas lite lagom. Låt stå i rumstemperatur i ca 1 ½ timme och ta sedan upp degen på bakbord och arbeta ihop den till en smidig och elastisk deg. Lägg i en bunke med en linneduk runtom och sätt sedan bunken i en plastback med lock om du har. Annars räcker det om du lindar in bunken med ett par kökshanddukar så att degen inte får det för kallt när den ska jäsa i kylen över natten. Sätt in degen i kylen och låt den jäsa minst 24timmar. Ta sedan ut degen och arbeta upp den i tre eller sex lika bitar, beroende på vilken storlek du vill ha på pizzan.
  3. Tomatsås: Rör ihop ingredienserna till såsen och smaka av. Mixa ifall du vill ha en slät sås.
  4. Sätt ugnen på högsta värmen. Förbered fyllningen - hacka grönsaker, riv osten, gör tomatsås etc. medan ugnen värms upp. Här är det bara fantasin som sätter gränsen, du kan ha i princip vad du vill på din pizza. Paprika, tomat, champinjoner, lök, salami, skinka, kalkon, fetaost, mozzarella, oliver, parma, ruccola, nötkött, fläskkött, ägg, bacon osv osv.
  5. Sätt in en plåt i ugnen och låt den bli varm (eller sätt in pizzastenen). Under tiden kavlar du ut degen i lagom storlek på mjölat bakpapper. Därefter tar du tomatsåsen och sedan osten. Sen är det fritt fram att lägga på fyllning. Anledningen till att vi lägger osten på tomatsåsen istället för ovanpå som många kanske gör hemma är att när osten ligger ovanpå så bildar den ett lock som stänger inne all vätska, vilket gör att pizzan blir vattnig och inte sådär frasig som man vill ha den.
  6. När du lagt på den fyllning du vill ha (tänk bara på att inte ta för mycket) är det dags att baka av pizzan, ta ut plåten ur ugnen och dra över bakpappret med pizzan till plåten. Sätt in plåten i ugnen på högsta värme högt upp i ugnen och låt bakas av i 6-8 minuter. När osten är gyllene och kanterna likaså är pizzan klar. Ta ut pizzan och strö över oregano.
  7. Voila, nu är det dags att äta!
Du kanske även gillar