Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pitabröd

Betyg: 1/5 Sätt ditt betyg

Ett bröd som fylls med vad man vill och tycker är gött.

Viktigt att man använder ett mjöl med hög proteinhalt (vetemjöl special), knådar degen länge tills den är riktigt elastiskt. Det underlättar mkt om du använder en degblandare.

Ingredienser

7 bröd
  • 15 g färsk jäst
  • 250 g vatten, 20c
  • 450 g vetemjöl special
  • 25 g olivolja
  • 8 g flingsalt

Så här gör du

  1. lös upp jästen i vattnet. Häll i mjölet och knådar degen på låg hastighet i 2 min, häll i oljan och fortsätt knåda degen i 11 min. Tillsätt saltet och öka hastigheten ett snäpp och knåda i 7 min. Känn på degen att den blivit seg och elastisk, annars fortsätt någon minut till. Täck bunken med plastfilm och låt den jäsa i 1 timme. Efter 30 min, ta ut degen, tryck ur luften och vik ihop degen. Lägg tillbaka och jäs klart.
  2. Lägg upp degen på en bänk och dela upp den i 7 lika stora bitar, forma till runda bollar och låt dom sedan vila 10 min under en duk. Lägg ut en kökshandduk och mjöla den ganska rikligt.
  3. Kavla ut bollarna på en lätt mjölad bänk till en diameter på ca 15 cm, lägg över på den mjölade duken, täck dom med en handduk. Jäs dom i 45 min.
  4. Sätt ugnen på max (275-300c) Över/under-värme. Lägg över 4 bröd på en plåt med bakplåtspapper, sätt in i mitten av ugnen och samtidigt kasta in lite hett vatten i botten av ugnen. Grädda i 5-6 min, då borde dom blåst upp ordentligt och fått en aningen färg. Ta ut och låt svalna på galler. Baka av nästa plåt.