Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pistaschglass med amaretto

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Trots att den italienska likören amaretto tillverkas av aprikoskärnor har den en påtaglig mandelsmak. Detta gör att den både kompletterar och lyfter fram pistaschsmaken i den här goda glassen.

Ingredienser

4 –6 portioner
  • 100 g naturell pistaschmandel utan skal
  • ½ dl strösocker
  • 2 ½ dl vispgrädde
  • 2 ½ dl standardmjölk, 3 %
  • 1 ½ msk flytande honung
  • 6 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 2 –3 droppar grön hushållsfärg
  • 3 msk amaretto

Så här gör du

  1. Skålla pistaschmandeln precis som vanlig mandel: lägg dem i kokande vatten en stund, häll bort kokvattnet och tryck av skalen.
  2. Mixa pistaschmandeln tillsammans med ½ dl socker till en smulig massa i matberedaren.
  3. Blanda pistaschsockret med grädde, mjölk och honung i en kastrull. Värm under omrörning till strax under kokpunkten. Ställ åt sidan.
  4. Vispa äggulor och 1 dl socker till en fluffig smet. Häll i den varma gräddblandningen. Häll tillbaka allt i kastrullen.
  5. Sjud till 85 grader under omrörning. Det får inte koka, då blir det äggstanning.
  6. Häll upp i en bunke, blanda i hushållsfärgen och låt smeten kallna. Täck över med plastfolie och förvara i kylen, gärna till nästa dag.
  7. Blanda i amaretton innan glassen ska frysas. Frys glassen i glassmaskin enligt maskinens föreskrifter.