Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Picklad potatissallad

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 13 st har redan röstat

En somrig, härlig potatissallad där färsk timjan sätter en kryddig touch på det hela.

Ingredienser

2 portion

Potatissallad

  • 1 st liten morot
  • 1 liten bit rotselleri
  • 3 små rädisor
  • 1/2 dl 12% ättika
  • 1 dl strösocker
  • 1 1/2 dl vatten
  • 2 st kryddnejlikor
  • 1 st lagerblad
  • 6 st små blandade tomater
  • 6 cm gurka
  • 1 st liten färsk lök
  • 3/4-1 tsk färsk timjanblad
  • lite blandad sallad
  • 2-3 st potatisar
  • lite blomkål
  • lite torkad eller färsk persilja
  • flingsalt och ev peppar

Så här gör du

  1. Börja med att Hyvla och strimla 1 st morot, hyvla och strimla lika mängd rotselleri som det blev morot. Hyvla 3 st små rädisor.
  2. Koka därefter en lag på ½ dl 12% ättika, 1 dl socker, 1 ½ dl vatten, 2 st kryddnejlikor och ett stort färskt lagerblad eller ett torkat låt koka i 5 min.
  3. Tag bort från spisen när det kokt färdigt och lägg ner morötterna, rotsellerin och rädisorna i lagen låt dra i rumstemperatur tills det svalnat.
  4. Skiva 6 st blandade mindre tomater i små klyftor, hyvla 6 cm gurka i skivor som sedan delas på mitten i två halvor, skiva en liten färsk gul lök i tunna skivor. Repa av bladen på några timjan kvistar så att det blir ung ¾ -1 tsk (Detta kan man vara utan).
  5. När lagen med rotfrukterna har svalnat lägg i tomater, gurka, lök och (timjanbladen). Blanda runt och låt lagen täcka allt. Ställ svalt minst en timme.
  6. Koka potatis 2-3 st.
  7. Lägg upp lite blandad sallad i botten på ett fat. Skiva den varma färdigkokta potatisen i 3 mm tjocka skivor och lägg ut dem ovanpå salladen.
  8. Tag ut grönsakerna från kylen häll ner allt i en sil så att lagen rinner av tag bort lagerblad och kryddnejlikor. Lägg de picklade grönsakerna ovanpå den skivade ljumma potatisen så att den suger åt sig av den lag som finns kvar hyvla rå blomkål över hela salladen och strö flingsalt, torkad persilja eller färsk hackad på.
  9. Potatissalladen kan serveras till det mesta. Fisk, rött/vitt kött, fågel, korv eller till rökta produkter m,m.