Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Petit choux – mästerbagarens recept

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 11 st har redan röstat

Mästerbagaren Sebastien Boudets underbara petit choux, den franska lilla godbiten som passar perfekt både med en klick grädde och choklad. Underbart god – och passar både på buffébordet, till studentfirandet eller på sommarfesten. Mums!

Se filmen när Sebastien bakar petit choux här!

Ingredienser

20 stycken
  • 300 g vetemjöl
  • 250 g g vatten
  • 250 g mjölk
  • 5 g fleur de sel (fint havssalt)
  • 5 g strösocker
  • 250 g osaltat smör
  • ca 500 g ägg (8–10 stycken)

Till garnering

  • pärlsocker

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Sikta mjölet över ett bakplåtspapper.
  3. Värm upp vatten, mjölk, salt, socker och smör på låg värme. Ta kastrullen från värmen precis när det börjar bubbla.
  4. Blanda ner mjölet i vätskan och rör kraftigt med en träslev. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och fortsätt att röra tills smeten släpper från kanterna och torkar till en kompakt och glansig massa. När smeten lossnar från träsleven utan att lämna några spår är den färdig. Ta kastrullen från värmen och häll över smeten i en ren skål.
  5. Blanda ner äggen, ett i taget, i den varma smeten under kraftig omrörning. Det är viktigt att varje ägg arbetas in ordentligt innan du rör i nästa. Eftersom mängden ägg kan variera från gång till gång (ibland räcker det med åtta ägg, ibland behövs det tio) är det viktigt att lära känna sin smet. Smeten ska vara trögflytande – när den rinner från sleven och får en näbbliknande form har den rätt konsistens.
  6. Lägg smeten i en spritspåse med en smal tyll (för att smeten inte ska torka medan du spritsar kan du täcka den med en fuktig bakduk) och spritsa ut små bollar på ett bakplåtspapper. Eftersom chouquetterna kommer att expandera och bli ungefär tre gånger så stora är det viktigt att inte spritsa för tätt.
  7. Strö över rikligt med pärlsocker och grädda i 20–25 minuter mitt i ugnen. Obs! Öppna inte ugnsluckan under gräddningen, då kan chouquetterna kollapsa. Chouquetterna är färdiga när de har fått en gyllene färg men fortfarande är lite vita på kanterna.
2 kommentarer om "Petit choux – mästerbagarens recept"
  • Gunta
    Gunta

    Chouquetterna ser väldigt mörka(nästan brända) ut i videon,dessutom väldigt låga(små).Ska det verkligen se ut så?!
    På bilden vid receptet ser den väldigt härlig ut.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Gunta

      Hej och tack för din fråga. Vårt tips är att hålla koll på ugnen när du gräddar så att du kan ta ut dem i tid så de inte blir för gräddade. Här kanske de var inne en aning för länge om man föredrar ljusa varianter. Lycka till med bakningen! Mvh Mitt kök-redaktionen