Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Persiljejärpar med gräddsås & pressgurka

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 11 st har redan röstat

Persiljejärpar, en riktig gammal husmansklassiker i det svenska köket. Härligt saftiga och smakrika järpar med mycket kruspersilja och en krämig gräddsås är svårslaget på middagsbordet.

Ingredienser

4 portioner
  • 600 g nötfärs eller blandfärs
  • 1,5 dl havregryn
  • 0,75 dl mjölk
  • 0,75 dl vispgrädde
  • 1 st ägg
  • 1 msk kalvfond
  • ½ kruka kruspersilja, finhackad
  • 1 st gul lök, finhackad
  • salt
  • svartpeppar

Gräddsås:

  • 5 dl vispgrädde
  • 1 msk kalvfond
  • 1 msk tomatpuré

Pressgurka:

  • 1 st gurka
  • 2 tsk salt
  • 2 dl vatten
  • ½ dl ättika 24%
  • 3 msk socker
  • ½ krm vitpeppar
  • 2 msk hackad kruspersilja

Så här gör du

  1. Skiva gurkan tunt på mandolin eller med osthyvel. Blanda ättika, socker, salt, vatten, vitpeppar och persilja och slå lagen över gurkan. Täck med plast och ställ något tungt ovanpå, exempel en mortel. Låt stå i press i kylskåp under minst 1 timme.
  2. Koka upp ingredienserna till såsen och låt puttra på svag värme tills såsen tjocknar, rör om då och då. Smaka av med salt och peppar.
  3. Arbeta ihop alla ingredienser till en smidig färs och forma järpar med hjälp av en sked och din handflata. Blöt skeden mellan järparna så går det enklare. Bryn järparna i smör i en stekpanna och lägg dem sedan i en ugnssäker form. Sätt in i ugnen på 150 grader och låt järparna bli färdiga.
  4. Servera med gräddsås, kokt potatis och pressgurka.