Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pepparkakspumpapaj

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

  • 2 1/2 dl krossade pepparkakor, cirka 55-60 kakor
  • 6 msk smör, smält
  • 4 1/2 dl pumpapuré, se recept
  • knappt 2 dl sötad kondenserad mjölk
  • 2 stora äggulor
  • en nypa salt
  • 1 1/2 kg pumpa, t ex orange hokkaidopumpa
  • olivolja

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 175 grader. Sätt en pajform med löstagbar botten, cirka 23 centimeter i diameter, på en plåt.
  2. Gör degen genom att blanda pepparkakssmulor och smält smör i en stor skål och knåda ihop. Tryck ut degen i pajformen. Förgrädda i 10-12 minuter. Ta ut ur ugnen och ställ åt sidan att svalna.
  3. Vispa ihop pumpapuré, kondenserad mjölk, äggula och salt i en skål tills allt är väl blandat. Häll fyllningen i det kylda pajskalet, sätt in i ugnen igen och grädda tills fyllningen "satt sig" och fått färg, cirka 30 minuter.
  4. Ta ut ur ugnen, låt svalna till rumstemperatur och ställ sedan i kylskåp, minst 1 timme eller tills pajen ska serveras.
  5. Pumpapuré:
  6. Värm ugnen till 175 grader.
  7. Dela pumpan på mitten och kärna ur den. Lägg bakplåtspapper på en plåt, smörj lätt med olja och lägg pumpahalvorna med snittsidan nedåt på plåten.
  8. , Baka i ugnen i cirka 45 minuter tills pumpan är mjuk.
  9. Ta ur fruktköttet med en sked och kör det i omgångar i en mixer tills det blir slätt. En del pumpor kan vara lite vattniga, pressa i så fall ut en del av vattnet genom en silduk. Låt svalna.