Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pepparkakscheesecake

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

För mig är lingon och pepparkaka typiska vintersmaker och en väldigt lyckad smakkombination.

Ingredienser

10 bitar

Botten:

  • 125 g pepparkakor, cirka
  • 50 g smält smör

Fyllning:

  • 400 g rumsvarm philadelphiaost
  • 1,25 dl strösocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk kanel, malen
  • 0,5 tsk ingefära, malen
  • 0,25 tsk kryddnejlika, malen
  • 3 st ägg

Lingongelé:

  • 1 st gelatinblad
  • 1 dl koncentrerad lingondricka
  • 0,75 dl lingonsylt

Så här gör du

  1. Mixa pepparkakorna i matberedaren till grova smulor. Tillsätt smöret och mixa till en massa. Tryck ut smulblandningen i en form med löstagbar kant som mäter 26 centimeter i diameter. Ställ i kylen minst 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop ost och socker. Blanda i mjöl, vaniljsocker och kryddor. Vispa till en slät smet. Tillsätt äggen, ett i taget.
  3. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen cirka 35 minuter. Fyllningen ska ha ”stannat” men fortfarande vara lite lös i mitten. Fyllningen stelnar ytterligare när kakan kallnar. Låt kakan kallna helt och förvara den i kylen.
  4. Lingongelé: Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten cirka 5 minuter. Värm lingondrickan och dra kastrullen från värmen. Låt gelatinet smälta i lingondrickan. Låt gelén svalna i kylen till en lagom konsistens som går att skeda över pajen.
  5. Bred ett tunt lager sylt över pajen och skeda försiktigt gelén över. Förvara cheesecaken i kylen.