Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pepparkakor med citronsmak

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Gör degen dagen innan den ska bakas ut.

Ingredienser

150 pepparkakor
  • 1 1/2 dl ljus ekologisk sirap
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk mald kryddnejlika
  • 1 tsk mald kanel
  • 2 tsk finrivet citronskal
  • 1 1/2 tsk bikarbonat
  • 100 g smör
  • 1 ägg
  • 6 –7 dl vetemjöl

Så här gör du

  1. sätt ugnen på 175–200°
  2. Blanda sirap och socker i en kastrull och hetta upp. Tillsätt alla kryddor, citronskal och bikarbonat. Rör om och när massan sjuder tas den av plattan. Rör ner smöret. Häll över i en degbunke. Låt blandningen kallna ordentligt.
  3. Tillsätt det uppvispade ägget och arbeta in nästan allt vetemjöl. Arbeta degen tills den är blank och smidig. Låt degen vila svalt i minst 12 timmar innan den kavlas ut.
  4. Kavla ut en bit i taget till en tunn kaka. Tryck ut kakor med mått till önskad form. Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper och grädda kakorna i mitten av ugnen, ca 5 min. Stora kakor behöver något längre tid. Passa kakorna noga! Låt pepparkakorna svalna på galler.
  5. Här kommer tre tips: Lägg kakor av samma storlek på en plåt, för att få samma gräddningstid. Blanda spill från en utbakning med ny deg, för att inte kakorna ska bli för hårda. Låt plåten kallna innan nästa omgång gräddas.
  6. Kristyr: Blanda 4 dl florsocker med 1 äggvita och 2 krm pressad citronsaft i en skål till en blank glasyr. Garnera pepparkakorna med kristyren.